19/1-16: Krigsseglarregisteret er offentleg!

I dag – 19. januar 2016  – vert krigsseilerregisteret tilgjengeleg for allmogen. Det inneheld pr i dag 6000 namn med informasjonar om skip og hendingar. Arbeidet med å bygge registeret vidare ut vil halde fram — målet er at flest mogleg av dei 30.000 norske krigsseglarane skal finnast der. Under lanseringa er det ikkje nevnt noko om at registeret også har rom for å samle lyd- og videointervju med krigsseglarar, men plattformen er tilrettelagt også for dette. Dersom det vert eit satsingsområde, har Memoar lova å engasjere seg i det.  Sjå http://www.krigsseilerregisteret.no

I pressemeldinga frå Stiftelsen Arkivet heiter det m.a::
Arbeidet med å samle inn alle historiene til norske krigsseilere som deltok under andre verdenskrig har pågått i lang tid. I samarbeid med Stiftelsen Arkivet og Lillesand sjømannsforening/sjohistorie.no, var det Samlerhuset som i 2014 tok initiativet til et komplett, digitalt register. www.krigsseilerregisteret.no 

Krigsseilerregisteret er et nasjonalt register for alle norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten 1939-1945. Initiativtaker Samlerhuset, i tett samarbeid med Stiftelsen Arkivet og Lillesand sjømannsforening/sjohistorie.no, inviterte det norske folk på dugnad i 2014 med oppfordring til å dele sine historier. Samlerhuset garanterte 1,5 millioner kroner til oppstart av arbeidet.

Ved lanseringen 19. januar vil registeret inneholde ca. 6.000 navn, og målet er at så mange som mulig av de over 30.000 norske krigsseilerne skal inn. Markeringen av offentliggjøringen vil foregå på Oslo Sjømannsforening, der blant annet Jon Michelet vil være tilstede.

– Dagen i dag er en stor merkedag for både krigsseilerne og deres etterkommere, så vel som alle som er interessert i denne viktige delen av historien da verden var i krig. Krigsseilerne var trolig de nordmenn som hadde størst påvirkning på de alliertes seier over Hitler. Opprettelsen av dette registeret er langt på overtid, og burde vært startet for lenge siden. Vi skal likevel gjøre alt vi kan for å få det så komplett som mulig, sier direktør hos Stiftelsen Arkivet, Audun Myhre

Oppretter Norsk senter for krigsseilerhistorie
Initiativtaker Samlerhuset garanterte midler for oppstart av prosjektet, og har også bidratt med å samle inn en rekke historier gjennom en landsdekkende kampanje i sosiale medier. I statsbudsjettet 2016 ble det bevilget 1,5 millioner kroner til å etablere Norsk senter for krigsseilerhistorie, som en årlig bevilgning for videre drift. Det er fra dette senteret Stiftelsen Arkivet skal drifte Krigsseilerregisteret, i tett samarbeid med Lillesand Sjømannsforening samt andre norske sjømannsforeninger. Det skal også foregå forskning, dokumentasjon og formidling av krigshistorien.

– Gjennom årenes løp har det vært mange regionale initiativ, ildsjeler og organisasjoner som har bidratt til å registrere krigsseilere, men det har manglet en felles koordinering mot et nasjonalt og tilgjengelig register. Det er gledelig å se at vårt opprinnelige initiativ nå har nådd helt opp til regjeringen, og at en fremtidig drift og ivaretakelse av Krigsseilerregisteret er sikret, sier administrerende direktør i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa.

Historiene samles i en database tilgjengelig for alle. Her vil det fra i dag være mulig å søke opp hver enkelt krigsseiler. Hver seiler får sin egen hjemmeside i registeret, og det vil være mulig å innhente informasjon om seilernes omfattende historie, alt fra hvor vedkommende seilte til hvilke utmerkelser som er tildelt.

Registeret skal inneholde oversikt over alle norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten 1939-1945. Det inkluderer perioden 1939-1940 når Norge var nøytralt gjennom utenlandsflåten Nortraship, og hjemmeflåten under okkupasjonen 1940-1945. Etter hvert skal nordmenn i norsk og alliert marine, samt de som seilte for allierte og nøytrale handelsskip, inkluderes. I tillegg skal også utenlandske sjøfolk som seilte for Nortraship og hjemmeflåten registreres.

Registeret vil være tilgjengelig på www.krigsseilerregisteret.no fra i dag.

Skriv gjerne ein kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.