Hvalfangere i Innlandet


«Overraska over å bli sjøsjuk jeg som var vant med Mjøsa»

Nå er vestsida av Mjøsa også i gang med innsamling av personlig fortellinger fra hvalfangere på Innlandet.

Per Magnar Holthe

(Av Inger Christine Årstad): Andre nyttårsdag reiste Alex Bjørneboe Fresvik fra foreningen «Utvandrermuseets venner» over Mjøsbrua til Gjøvik bibliotek for å fortelle om intervjuprosjektet «Hvalfangere forteller sin egen historie».

gjoviks-blad-2020-01-08-11Download

Det er allerede gjort 10 intervjuer og flere av de som allerede hadde blitt intervjuet satt i salen. Et av temaene som ble diskutert var hvorfor unge gutter fra innlandet tok hyre på hvalbåtene på 1950-60-tallet. Et av svarene var at vestlandsgutta tok fast hyre. For å få nok mannskap måtte rederiene bruke kontakter inn til innlandet. Vestlendingen Alex brukte erfaringer fra intervjuene og hadde morsomme perspektiver på hvordan innlendingene møtte hvalfangeryrket. Som en av hvalfangerne i salen svarte humoristisk: – Jeg ble overraska over å bli sjøsjuk, jeg som var vant med å fiske i Mjøsa.

Prosjektet er en berikelser i forhold til historiebøkene, de personlige opplevelsene av sjømannslivet fra et innlandsperspektiv er ikke dokumentert tidligere. Som Per sa: Hvalfangsten har satt seg fast i meg, selv om det er lenge siden. Det skjedde så mye, vi fikk se verden. Salen fulgte opp med at flere hadde opplevd angrep fra pirater når de stod vakt om natta. Helse var også et tema som ble diskutert: En ble kuttet med araberkniv i buken og en det ble også fortalt om blindtarmoperasjon med instruksjoner via telegraf. Innlandsgutta fortalte at jentene på melkefabrikken på Hamar skrev navn og adresse på baksiden av etikettene til hermetikkboksene med vikingmelk som var proviant på båten. Innlandsguttene brevvekslet med jentene hjemmefra. Var det noen som ble kjærester også?

Arrangementet var et samarbeide med slektshistorielaget på Gjøvik /Toten for å finne fortellere. Inger Christine fra Memoar var med og fortalte om de andre prosjektene i Innlandet: Industri på Raufoss, Mjøsaksjonen og elvene på husmorskolen på Bondelia.

Lesesalen på biblioteket var fylt til siste stol av interesserte og flere hvalfangere var møtt opp. En fin «bivirkning» var at et par sjøfolk også møtte opp. Vi fant ut at de kunne intervjues inn i Sjøfartsprosjektet til memoar. Kvelden ble avsluttet med fortellinger om dagliglivet av Per fra foreningen «Øyas Venner» som er aktive i intervjuprosjektet. Og til slutt var det oppstilling for fotografering og intervju med journalist Hesjadalen fra Gjøviks Blad. Vi håper på en stor reportasje.

Kvalfangarar og minnesamlarar
Alex Fredsvik fortalde om Memoarprosjektet.

Skriv gjerne ein kommentar:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.